Otwarcie firmy nie wymaga wielu skomplikowanych działań – zwłaszcza, gdy prowadzisz działalność sezonową. Warto jednak zacząć myśleć o swoim pierwszym biznesie nieco wcześniej niż w maju lub czerwcu. Oprócz przemyślenia strategii działania i zapoznaniu się z konkurencją, warto również pomyśleć o samym przedmiocie działalności – sprawdź, czego nie może zabraknąć w budce z lodami!
Automat do lodów czy konserwator?
Z pewnością pierwszy wybór dotyczy tego, jakie lody serwować – włoskie, amerykańskie, a może naturalne? Automaty do lodów, które wybierzesz, mają ogromne znaczenie. Lody amerykańskie najlepiej smakują nad morzem – silnie zmrożony rożek to idealna porcja ochłody w upalne letnie dni. Z kolei lody włoskie są bardziej kremowe – jednak ich napowietrzona konsystencja smakuje wręcz wybornie, zwłaszcza w połączeniu z kolorową polewą lub posypką. Wystarczy, że klient wybierze ich smak, a odpowiednio dobrana maszyna zaserwuje pyszną porcję w kilka chwil!
Lody naturalne to kolejna propozycja – idealnie nadadzą się do stoiska w środku miasta. W tym przypadku zamiast na automat, musisz postawić na konserwator i pasteryzator. Dobrej jakości mieszanka sprawi, że szybko znajdzie się szerokie grono wielbicieli chłodnych przysmaków. Stawiaj na nowe, ciekawe smaki i zaskakuj formą podania – oprócz opcji kubeczka i rożka, pamiętaj o kilku rodzajach rożków. Czekoladowe lub truskawkowe wafelki to prawdziwy hit!
Chłodne napoje
Jeśli chcesz odpowiadać na potrzeby klientów, inwestuj w wielofunkcyjne rozwiązania. Zamiast ekspresu do kawy i shaker’a postaw na praktyczny granitor. Profesjonalne urządzenie pozwoli na przygotowanie nie tylko mrożonej kawy i shake’ów, ale też sorbetów i granit. Co więcej, urządzenie to ma niewielki rozmiar, dzięki czemu możesz go postawić nawet w małych lokalach. Dzięki możliwości regulacji stopnia zmrożenia mieszanki w kilka chwil wyprodukujesz wspaniałe propozycje do swojej budki z lodami!
Maszyna do jogurtu a może blender flurry?
Chcesz nieco zaskoczyć klientów tym, co znajdą w Twojej budce z lodami? Zaserwuj im nietypowe propozycje! W tej roli świetnie sprawdzi się blender do lodów flurry. Wymieszaj dowolny smak lodów z pokruszonymi kawałkami ciastek lub kawałkami czekolady i podawaj je w kubeczku z łyżeczką. Możesz też postawić na opcję niskokaloryczną i serwować mrożony jogurt – z pewnością ciekawe dodatki się sprawdzą!