Len jest jedną z tych roślin, których nasiona mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Dodatkowo wykazuje one wiele właściwości, które są w stanie bardzo pozytywnie oddziaływać na sposób funkcjonowania organizmu. Prozdrowotne właściwości to między innymi silne działanie przeciwutleniające. W ten sposób len mielony odtłuszczony jest w stanie pozytywnie wpływać na gospodarkę hormonalną. Pozwala to przeciwdziałać między innymi tym nowotworom, które są uznawane za zależne od hormonów. Wynika to z zawierania bardzo dużych ilości lignanów oraz kwasów omega-3.
Co dokładnie zawiera odtłuszczony len mielony?
Nasiona lnu mielonego odłuszczonego zawierają wiele związków biologicznie aktywnych. Do najistotniejszych można zaliczyć:
- białka,
- fitosterole,
- fenolokwasy,
- glikozydy cyjanogenne.
Dodatkowo w lnie można znaleźć wiele witamin jak witamina A, B, czy E. Spożywanie lnu jest w stanie zapewnić dostarczenie do organizmu w sposób regularny bardzo cennych składników, które są w stanie pozytywnie wpływać na jego funkcjonowanie. Dotyczy to zarówno działania profilaktycznego w dłuższym okresie, jak i też poprawy funkcjonowania organizmu na co dzień. Zawartość substancji śluzowych pozwala pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu trawiennego. Poprzez pęcznienie w przewodzie pokarmowym jest w stanie przyspieszać ruchy perystaltyczne jelit. Pozwala to wpływać na wsparcie trawienia i ułatwienie wypróżniania się. Dodatkowo substancje śluzowe są w stanie zapewnić ochronę układu pokarmowego. Wynika to z działania powlekającego oraz osłaniającego przewód pokarmowy. Z tego powodu na len mielony odtłuszczony mogą decydować się osoby cierpiące z powodu wydzielania się nadmiernej ilości soku żołądkowego. Po len sięgają również osoby chcące się odchudzić, gdyż poprzez pęcznienie w przewodzie pokarmowym jest w stanie zapewnić uczucie sytości. W ten sposób można ograniczyć uczucia głodu, co ułatwia ograniczenie spożywania nadmiernej ilości jedzenia.
Jak spożywać len mielony odtłuszczony?
Warto zapoznać się również z różnymi sposobami spożywania odtłuszczonego lnu mielonego. Ma to znaczenie w kontekście zdecydowania się na taką formę spożywania lnu, która jest odpowiednia choćby pod kątem smaku. Nie każdej osobie będzie odpowiadał len mielony odtłuszczony, choćby w postaci ziarnistej. Zawsze można zdecydować się na postać zmieloną, którą znacznie łatwiej można stosować jako dodatek do różnych potraw. Innym pomysłem jest zdecydowanie się na napary z lnu. Przygotować można napar lnu z wykorzystaniem ciepłej wody. Natomiast innym rodzajem naparu może być zastosowanie soków owocowych. Warto dopasować smak oraz konsystencję naparu do indywidualnego gustu.